YUGOKRONIKA

VSE O NEKDANJI JUGOSLAVIJI. KAKO SMO ŽIVELI, KAJ SMO POČELI, DELALI, SE ZABAVALI, JEDLI, PILI, NOSILI, OBLAČILI, VOZILI, GLEDALI IN POSLUŠALI V NEKDANJI SFRJ.
Danes je 05 sep 2010 21:05

Časovni pas: UTC [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 36 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Prostozidarji (masoni)
OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 09:09 
Odsoten
VIP ČLAN
VIP ČLAN
Uporabniški avatar

Kraj: Slovenija
PROSTOZIDARJI (MASONI)

Morda je to ena od združb, okoli katere je spletenih nešteto skrivnosti, teorij, zgodb, čenč in ugibanj, kdo vse je mason.

Sami prostozidarji naj bi opredeljevali svoje članstvo v tej združbi kot sistem moralnih norm, s katerimi lahko duhovno napredujejo in se lahko po teološki lestvici povzpnejo iz lože na zemlji v ložo na nebu.

V bistvu pa na temelju prostozidarstva temeljita dva bloka, tisti, ki je prostozidarstvu naklonjen in tisti, ki ga zavrača (eden glavnih nasprotnikov je katoliška cerkev). Ne bom pisal o ciljih, organiziranosti ali o razlikah med raznimi državami, pač pa o razvoju na naših prostorih.

Moderno prostozidarstvo naj bi se razvilo v Angliji v začetku 18. stoletja, s tem da ga je papež prepovedal leta 1738. Prepovedi so se vrstile po celi Evropi in mnogokrat so bili prostozidarji usmrčeni. Še najmanj je bilo preganjano v ZDA. Drugi večji pogrom nad prostozidarji so izvajali nacisti in njihovi kolaborantski režimi. V tistem času je prostozidarstvo bilo enačeno z Židi in komunizmom.

Na naših skupnih prostorih se je prostozidarstvo najbolj razvilo v Srbiji, kjer so nastajale lože predvsem pod vplivom francoskih lož. Na Hrvaškem so nastajale lože predvsem po nemških principih- vanje pa so vstopali v večji meri predvsem oficirji, množičneje kot drugod pa tudi duhovniki- med njimi tudi škof Maksimiljan Vrhovec, po katerem je bila kasneje imenovana celo loža.

V Sloveniji so se prostozidarji pojavili z nastankom Ilirskih provinc, se pravi z Napoleonovo zasedbo. Skoraj zagotovo naj bi bila masona Anton Tomaž Linhart in Valentin Vodnik. S propadom Ilirskih provinc so zamrle tudi slovenske lože, saj jim avstrijske oblasti niso bile naklonjene. So se pa slovenski prostozidarji vključevali v hrvaške lože.

Pojavljajo se teorije, da so prav prostozidarji prispevali k nastanku skupne države.

Leta 1919 je nastala velika loža kraljevine SHS z imenom Jugoslavija s sedežem v Beogradu- zanimivo pa da je bila ustanovljena na pobudo hrvaških masonov. Tej veliki loži so bile podrejene vse slovenske, srbske in hrvaške lože. Katoliška cerkev je v tistem času zagnala veliko gonjo proti loži Jugoslavija, dočim je pravoslavna cerkev molčala- saj je dovoljevala pravoslavnim duhovnikom vstop med prostozidarje. Po nekih virih naj bi jugoslovanski prostozidarji, ki so zagovarjali jugoslovanski unitarizem bili ustvarjalci teorije o troedinem narodu (Jugoslovanski narod, ki se deli na tri plemena). Iz hrvaške lože Maksimiljan Vrhovec je med obema vojnama nastala slovenska loža Valentin Vodnik. Nekako z dogodki povezanimi z ubojem Stjepana Radića so na hrvaškem nastale tri lože, ki niso več priznavale lože Jugoslavija- taka je bila loža Libertas.

Med drugo vojno so se prostozidarji s področja Jugoslavije vključevali predvsem v partizansko gibanje, predvsem pa takrat, ko so le-te podprli zahodni zavezniki. Ustaške oblasti so hrvaške portozidarje preganjale in jih v glavnem pošiljale v Jasenovac.

O prostozidarjih po drugi vojni pa drugič,…
Še mogoče o literaturi o tem:

Jaz sem podatke črpal iz knjige Toneta Perčiča Prostozidarstvo, najbolj podrobno pa so jugoslovanski protozidarji opisani v knjigi Zorana Nenezića Masoni u Jugoslaviji (1764-1980).

Na vrh

Naslov prispevka: Re: Prostozidarji (masoni)
OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 13:04 
Odsoten
Revolucionar
Revolucionar
Uporabniški avatar

Kraj: Maribor
Prostozidarji so interesno združenje. Ker delujejo tajno, gredo na živce vsem sistemom. Najbolj jih preganjajo avtoritativno vodene organizacije, ker ne trpijo, če nimajo popolnega nadzora. Zanimivo je, da gredo na živce cerkvam, pa čeprav je osnova za članstvo verovanje v velikega arhitekta.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 15:12 
Odsoten
VIP ČLAN
VIP ČLAN
Uporabniški avatar

Mogoče še to o predvojnih jugoslovanskih masonih! Glavni cilj lože Jugoslavija je bil očuvanje centralistične in unitarne jugoslovanske države. Kot najbolj goreči unitaristi so nekaj časa veljali hrvaški prostozidarji.

Ob pomoči Lože Jugoslavija je nastala kasneje tudi velika loža Češkoslovaške.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 17:17 
Odsoten
Site Admin
Site Admin
Uporabniški avatar

Kraj: RS
Je bilo kaj znanih osebnosti v času SFRJ prostozidarjev? Oziroma da se je "sumilo" da so? Za sigurno se itak ni vedelo.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 17:53 
Odsoten
VIP ČLAN
VIP ČLAN
Uporabniški avatar

T_Rex je napisal/-a:
Je bilo kaj znanih osebnosti v času SFRJ prostozidarjev? Oziroma da se je "sumilo" da so? Za sigurno se itak ni vedelo.

V knjigi, ki jo imam ja, skoraj ni imen povojnih prostozidarjev iz SFRJ. Avtor omenja profesorje zagrebške filozofske fakultete in sicer dr. Grgo Novaka, dr. Mirka Deanovića, dr. Viktorja Novaka in dr. Bogdana Varičaka.

Zanimivo je, da je v času FLRJ/SFRJ na slovenskem imela OZNA oz. UDBA poseben dosje o predvojnem prostozidarstvu, ki ga leta 1989 Tomaž Ertl (znan iz druge zgodbe) ni hotel izročiti raziskovalcu dr. Petru Vodopivcu z obrazložitvijo, da ne obstaja tak dosje. Leta 1991 je ta dosje posredoval takratni notranji minister Igor Bavčar. Gre pa predvsem za podatke o delovanju lože Valentin Vodnik.

Uradna ustanovitev prostozidarske velike lože Jugoslavija (tako kot pred vojno) se je zgodila v Beogradu 23.6.1990. Veliki mojster te lože je postal Zoran Nenezić (avtor knjige o masonih v Jugoslaviji), dejansko pa naj bi neuradne lože obstajale cel čas obstoja druge Jugoslavije, a o tem naslednjič.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 18:04 
Odsoten
Partizan
Partizan
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Dragi moj najljubsi pisec (Sokol), PONOVNO HVALA , DA SI NACEL TUDI TO TEMO..ne vem vec, ali sem to ze prosil pred casom, ali pa si mi zgolj bral misli..skratka super !!!

Mimogrede...nate in ostale pa naslavlajm tudi tale link in film, ki je (ce se lepo izrazim) morda pocil se en baloncek v mojem mozaiku YU idealov. Prosim povej, ce in kaj ves o tej zadevi..

HVALA !!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=slXSsl-9 ... re=related

lp

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 18:36 
Odsoten
Revolucionar
Revolucionar
Uporabniški avatar

Kraj: Maribor
Mirnic je napisal/-a:
http://www.youtube.com/watch?v=slXSsl-9UWs&feature=related

Po moje je ta film in še nekateri drugi narejeni času primerno. Sedaj je pač moderno pljuvati po Titu. Seveda pa je slika, s katero so nas pitali vsa leta tudi zlagana. Resnica je nekje vmes. Bil je človek kot vsi, naredil je dobre stvari, pa tudi svinjarije. To verjetno ni to prihranjeno nikomur, ki je na takem položaju v takem sistemu.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 18:54 
Odsoten
Maršal
Maršal
Uporabniški avatar

Kraj: Beograd
I šta kaže: Francov otac bio zatvoren i likvidiran u Jasenovcu, zato Tito nikada nije dozvolio da se oslobodi Jaenovac da ga ovaj ne bi prepoznao. :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa kako može likvidiran čovek nekoga prepoznati???????????

Veće budalaštine još nisam čuo i video.

Još nešto, meni se čini da je neko na sasvim ozbiljan film o Titu, sinhronizovao glas sa uvredljivim tekstom.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 19:29 
Odsoten
VIP ČLAN
VIP ČLAN

To s sinhronizacijo je tudi moj vtis.

Ne glede na vse - gledal sem le prve tri minute, pa mi zadoščajo za oceno: NMS, kar pomeni Ne (dosega) Minimalnih Standardov, oziroma po starem CVEK (jedinica, kec, šus itd...)
In to takšen, brez popravnega izpita ;) ;)

Pika.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 feb 2010 20:45 
Odsoten
VIP ČLAN
VIP ČLAN
Uporabniški avatar

Hvala kolega Mirnic! Jaz bi dejal, da je v celem filmu resnična samo omemba poskusa atentata na Tita s strani sovjetskih doktorjev na Brdu leta 1947. Ta poskus atentata omenja Marjan Krjanc v svoji knjigi Zarote in atentati na Tita in mislim, da sem ga tudi jaz omenil že pri temi Tito.

To, da naj bi bil Tito mason sem tudi jaz slišal, ravno zaradi nadimka Titus in dejstva, da ima na grobnici napisano samo ime in letnici rojstva in smrti,...., vendar drugih dokazov nisem nikjer dobil.

Je pa v redu slišati vse možne teorije in včasih celo "znanstveno fantastiko"! ;) ;) ;)

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 36 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Časovni pas: UTC [ DST ]

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: